C-Note
C-Note
Narkomani w PB.

Post autor: necik665 »

Nawet w PB istnieją postacie, które uzależnione są od narkotyków. Na przykład dr Sara Tancredi czy uwielbiany na tym forum Alex Mahone ; )
Jak myślicie, dlaczego brali narkotyki?
Co ich skłoniło do ucieczki do uzależnienia?
Czy była to trudna sytuacja w życiu czy po prostu chęć jego ulepszenia, ucieczki od problemów?

A co wy myślicie o narkotykach? Czy faktycznie gwarantują one ucieczkę od problemów? A może i wam podoba się taki styl życia?
Co o tym sądzicie ?

Mam nadzieję, że temat wam się spodoba i będziecie się udzielać ;)
ja narkotyków otwarcie nienawidze, szczególnie po obejżeniu requiem... wiem, że takie "eksperymenty" nigdy się dobrze nie kończą.... w zasadzie to nie mam nawet "powodu" żeby się bawić narkotykami (jakaś szczególnie trudna sytuacja życiowa czy jakaś tam depresja...) chociaż w takich przypadkach to też jest dla mnie wyjście bez sensu... bo niczego nie zalatwia... i tylko robi często ze wspaniałych ludzi chodzące wraki, i często zabija (choćby Kurt, chociaż się nie zaćpał, czy Rysiek z Dżemu, ten akurat tak..)

Co do postaci z PB to nie bardzo rozumiem, dlaczego Sara się znarkomaniła...
może dlatego ze jeszcze młoda i głupia... Uznałą że nikt jej nie kocha, każdy olewa i że weźmie tabletke i pojdzie do nieba ^^

a Mahone zaczął brać przez te swoje przymusowe zakopywanie ludzi pod fontanną...
chyba tylko dlatego....
Michael Scofield
Michael Scofield
Re: Narkomani w PB.

Post autor: agulec »

Wydaje mi się, że Sara zaczęła brać przez ojca, tzn tak sobie teraz wymyśliłam jak przeczytałam temat i zaczęłam się zastanawiać, to to była pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy. Nie wiem co się stało z jej matką (było coś na ten temat?) a z tego co wiem, to nie miała zbyt dobrego kontaktu z ojcem, więc może wpadła w nieodpowiednie towarzystwo, które dawało jej to, czego nie potrafiła jej dać rodzina - czyli jak jej sie pewnie wydawało - wielką miłość, dopóki było czym się naćpać.

Co do Mahona, to sprawa jest jasna, bo już sam nam kiedyś opowiedział dlaczego zaczął brać dropsy ;)

P.S. Bardzo fajny temat i jak porządnie napisany ;) :D
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: Xaneta »

Mahone wyjaśniał w 3 serii jasno i wyraźnie dlaczego zaczął brać.

A Sara... Tu to wszystko nie jest jasne. Samotność?Raczej nie.była jeszcze młoda. Może przez pracę?nie łatwo współpracować z więźniami.Chociaz wydawało się że lubi to robić.
Nic w jej sprawie nie jest wiadome.Jest taka możliwość,tak jak mówi Agulec,że przez ojca. A moze było jakieś takie wydarzenie w jej życiu przez które zaczęła brać.Może to się dopiero wyjaśni w 4 sezonie. Mogliby bo to taka chyba ważna niejasność. Ważne wydarzenia po niej nastąpiły. Będziemy musieli poczekać.
Roe
Sara Tancredi
Sara Tancredi

Post autor: Roe »

Do wyjścia 3 sezonu uzasadniałam sobie powód Mahone do popadnięcia w nałóg te zakopywanki w ogródku. Bo jaki miał mieć niby inny powód?

Sara.. hmm..w sumie mogłoby sie to wyjaśniĆ w 4 sezonie, ale szczerze w to wątpię. Wydaje mi się jednak, że zaczęła brać przez ojca. Bo też, czy miała tak na prawdę inny powód? Tego jednak nie wiemy...

Osobiście uważam narkotyki za coś ohydnego. Bo tak na prawdę to niszczy ludziom życie, czasami w końcu je odbiera... Do czego prowadzą? Na pewno nie do szczęścia. Są tylko chwilową ucieczką, przynajmniej moim zdaniem.

No tak, temat bardzo fajny ; ) zgadzam się, porządnie napisany ^^'
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: B... »

Przez prace raczej nie, bo, jesli dobrze pamietam, w któryms odc Bellick powiedział, ze poznal ja własnie na terapii i wtedy zaproponował jej prace w FR ( jesli cos pokreciłam to sorry^^), wiec praca z wiezniami raczej nie miała na to wpływu.
Moim zdaniem to mogła byc własnie wina jej rodziny, ojca, ktory zapewne zbyt zajety pracą, nie interesował sie dorastajacą córką, a przy tym pewnie stawiał jej wysokie wymagania, którym w jej mniemaniu nie jest w stanie podołac. Zostawiona samej sobie zaczełą barac, by móc choc na chwile zapomniec o problemach, presji która na niej ciazyła...

Mahone na miano narkonana zasłuzył dopiero w 3 sezonie, wczesniej był co najwyzej lekomanem^^

jesli juz przy tym temacie jestesmy to mnie na serio poruszyło tych kila scen z Sony z poczatkowych odc, gdy Mahone "na głodzie" przechadzał sie korytarzem :shock: i do tego ta muzyka Oo
m a s a k r a
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: Sebo »

Fajny temat ;-)

Mahone wiadomo, opowiadał ;-)

Sara? yhy myślę że była młoda i wpadła w złe towarzystwo, może z braku pomysłów na życie? nie wiem :roll: może tak jak mówicie przez rodzinę...ciężko jest powiedzieć przez co tak naprawdę brała.
necik665 pisze:A co wy myślicie o narkotykach?
Syf Syf Syf...heroina amfetamina i dropsy łeeee :-|
necik665 pisze:A może i wam podoba się taki styl życia?
To styl na krótką metę ;-)
C-Note
C-Note

ja jak zobaczyłam sare uzależnioną od narkotyków bylam w szoku :shock: :shock: ...

podzielam wasze zdanie że zaczęła brać to świństwo przez ojca...

a ja na temat narkotyków mam dużo do powiedzenia.. jest to cholerne świństwo, które robi z człowiekiem co chce ... może człowiek czuje się doskonale... ale jakie są tego skutki :| dzieciaki widząc w filmach ludzi pod wpływam narkotyków... są tym zaciekawieni... i podoba im się ten stan, w którym nic Cię nie obchodzi, chcą to spróbować, doświedczyć czegoś nowego. znajdą dilera i już.. są zafascynowani i chcą jeszcze. stawiając pierwszy krok do uzależnienia. :| myślą że są kimś ... bo biorą narkotyki ...
Roe
Sara Tancredi
Sara Tancredi

Post autor: Roe »

Masz rację. MYŚLĄ , że są kimś. Tylko myślą, bo tak na prawdę to ich stacza na dno. I na pewno wcale nie pomaga na dłużej...
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: PatuŚ »

Alex zaczął "zabawe " z narkotykami bo chciał stłumic wyrzuty sumienia , narkotyki pomagały mu uporac się z problemami - przynajmniej tak myślał.
Sara miała problemy zyciowe " ogólniejsze" - presja zycia jako córka gubernatora , praca lekarza ( nie zawsze mozna było uratowac pacjenta) .

Obie te postacie brały bo mialy osobiste problemy, dlatego wiekszośc widzów ich usprawiedliwia i nie postrzega ich za negatywne postaci
T-Bag
T-Bag

Post autor: Mahonia »

Mahone opowiadał dlaczego zaczął brać więc się nie wypowiadam.
A Sara to może zaczęła brać dlatego, że ją ten jej były chłopak namówił z którym w jednym odcinku się przechadzała przed wypadkiem tego rowerzysty. Nagadał jej że to fajne uczucie, ona spróbowała i się uzależniła.
C-Note
C-Note

albo nie rozumiem dzieciaków którzy mają na tapecie w tel marihuanę... żeby wiedzieli przynajmniej co to na prawdę znaczy.. a nie.. dowiedzieli się od jakiegoś 'starszaka' że to zioło.. i dzieciakom się podoba to.. myslą że są the best :-| że tak powiem.
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: PatuŚ »

necik665 pisze:albo nie rozumiem dzieciaków którzy mają na tapecie w tel marihuanę...
bo to jest 'kuul' :-D , wogóle teraz dzieci nie takie jak za naszych czasów ( haha tak zazwyczaj mówi moja babcia) . Teraz jak jakich 11 czy tam 12 latek z faja przez miasto pomyka to juz to nikogo to nie dziwi ... :-/ to tez nie ma sie co dziwic że starając się nadzazyć za starszymi koloegami sięgaja po cos 'mocniejszego'
Mahonia pisze:A Sara to może zaczęła brać dlatego, że ją ten jej były chłopak namówił z którym w jednym odcinku się przechadzała przed wypadkiem tego rowerzysty. Nagadał jej że to fajne uczucie, ona spróbowała i się uzależniła.
No raz wzięła za namowa a potem jak nie mogła pomóc temu chłopakowi to chyba juz brała dalej żeby stłumić wyrzuty sumienia
C-Note
C-Note

Post autor: Ernest »

sprawa jest prosta brali narkotyki bo mieli problemy i to poważne tak jak np Alex zabił parę osób i musiał brać żeby się uspokoić bo bez tego długo by nie wytrzymał.....przecież w 3 sezonie przez ten czas co był w sonie nie brał i dostawał świra miał halucynacje itp.
C-Note
C-Note

Teraz jak jakich 11 czy tam 12 latek z faja przez miasto pomyka to juz to nikogo to nie dziwi ...
taka prawda. Ludzie nie zwracają już na to uwagi. A dzieci robią same co chcą. Palą nawet po kryjomu. Narkotyki tak samą. Wystarczy że pierwszy raz wezmą, już tego nie odstawią.

przecież w 3 sezonie przez ten czas co był w sonie nie brał i dostawał świra miał halucynacje itp.
powiem że tak, był na głodzie.

Narkomani na głodzie potrafią nawet zabić człowieka, okradając go z kasy na kolejne dawki.
Awatar użytkownika
Pam
T-Bag
Awatar użytkownika
T-Bag

Post autor: Pam »

necik665 pisze:Narkomani na głodzie potrafią nawet zabić człowieka, okradając go z kasy na kolejne dawki.
Dobrze, ze Alex tak nie zrobił, jakby miał zabić, np T-Baga... A tak to przetrzymał i wszystko było dobrze. I nie wziął tych narkotyków od Theodora
John Abruzzi
John Abruzzi

Post autor: Dominik676 »

Ja jak większość z was nienawidzę narkotyków (jak i papierosów zresztą), nigdy bym tego nie wziął, nie chcę się uzależnić.
A co do postaci z PB myślę, że jakby chcieli to by nie brali ;-) Po prostu uważali, że uwolnią się od problemów, co moim zdaniem jest złym rozumowaniem, bo problem i tak wróci, i tak będzie go trzeba rozwiązać normalnymi sposobami. To jest moje zdanie na ten temat.
Tweener
Tweener

Post autor: damian1 »

Ja jestem jakby to powiedzieć abstynentem wszystkie co uzależnia. :-P
Nienawidzę dymu papierosowego, zapachu alkoholu o narkotykach już nie wspomnę. Moim zdaniem narkotyki w PB mają pokazać wielu odbiorcą co potrafi zrobić on z człowiekiem.

Pamiętam zdanie wypowiedziane z ust Sary "...byłam na haju i zmądrzałam od tej pory" czy coś w tym stylu. Niech każdy sobie odpowie co niosą za sobą te słowa...
:-)
Tweener
Tweener

Post autor: klocek1231 »

ale specjalnie pokazano to w osobaczh od ktorych wielu mlodych ludzi mogloby wziac przyklad.....uzalezniony nie jest np. t-bag....tylko sara tancredi..ktora jest dobrym czlowiekiem
T-Bag
T-Bag

Post autor: Piotras003 »

no własnie i to jest dziwne po Alexie to się nie dziwie że brał bo po tym wszystkim co zrobił ale Sara taka spokojna niewinna osoba to może jest jakiś przekaz od autorów tego serialu ;-)
C-Note
C-Note

Post autor: Misterek999 »

Sara juz sie oduzaleznila , a Alex brał na uspokojenie ;) ciezko mial :D nie sadzicie :D?
Mahone
Mahone

Post autor: Babydoll »

Dla mnie ciekawy był ten wątek uzależnionego Alex'a. Wniósł coś do serialu. Nie radził sobie chłopak, ale ostatecznie dał radę. I dobrze.

Ale nawiasem mówiąc, wszelkie próby pokazania tematu narkotyków w serialach są śmieszne i nijak się mają do rzeczywistości. Propaganda jedna wielka, że aż rzuca się w oczy.
C-Note
C-Note

... :D , no problemy Alex'a były spore, ile on osob zabijl ale na poczatek robil to dla dobra tak jakby , a potem w firmie scigal nie winnego czlowieka wiedział o tym ;)
Mahone
Mahone

Post autor: Babydoll »

Hmmm... Dostał zlecenie ścigać zbiegów z FR to ścigał i robił to jak najlepiej mógł.
C-Note
C-Note

nom, tylko ze on wiedział ze Lincoln jest nie winny , ale z jednej strony to grozili jego rodzinie wiec nie dziwie mu sie ;)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Ogólnie o Prison Break ”