Michael Scofield
Michael Scofield
Najfajniejsza choroba xD

Post autor: agulec »

Najfajniejsza choroba xD
..tudzież najciekwasze przypadki ;)

Jak wiemy House M.D słynie z tego, że w każdym odcinku zaskakuje nas nowymi przypadkami medycznymi, rozmaitymi chorobami, a co za tym idzie - niekonwencjonalnymi metodami leczenia ochoczo stosowanymi przez głównego bohatera, który bierze tylko te przypadki, które nie są "nude" :D

I temu właśnie służy ten temat. Który przypadek podobał Wam się najbardziej?
Porozmawiajmy o "nienudnych" chorobach xD
Michael Scofield
Michael Scofield
Gregory House

Główny bohater serialu - Dr Gregory House:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

House jest kierownikiem Wydziału Medycyny Diagnostycznej w szpitalu Princeton-Plainsboro w New Jersey, jego specjalizacje to nefrologia i choroby zakaźne.
Samotnik i outsider, brutalnie szczery, niegrzeczny, ma kiepskie - jak na lekarza - podejście do pacjentów. W środowisku medycznym jest znany jako mizantrop i szaleniec, a zarazem znakomity, światowej klasy diagnosta. Jego niekonwencjonalne podejście, dedukcja i potrzeba rozwiązywania zagadek medycznych sprawia, iż to właśnie do niego kierowane są przypadki, z którymi inni lekarze nie mogą sobie poradzić.
House był zaręczony z prawniczką Stacy Warner; rozeszli się niedługo po zawale.

House uzależniony jest od Vicodinu i chodzi o lasce, gdyż kilka lat wcześniej nie zdiagnozowano u niego na czas zawału mięśnia czworogłowego uda.

źródło;wikipedia

To było kilka suchych faktów na temat postaci - House to więcej niż to ;)
Zapraszam do dyskusji :)
Michael Scofield
Michael Scofield
Lisa Cuddy

Dyrektorka szpitala Princeton-Plainsboro Teaching Hospital i szefowa House'a - Dr Lisa Cuddy:

Cuddy. Pod koniec drugiego sezonu chciała zajść w ciążę. Błyskotliwa, inteligentna, ma poczucie humoru, świetnie dogaduje się z House'em - jest dla niego godnym przeciwnikiem do słownych utarczek. Jej specjalność to endokrynologia.
źródło;wikipedia

Jedna z moich ulubionych postaci. A Wy? Co o niej sądzicie? :)
Michael Scofield
Michael Scofield
James Wilson

Onkolog i jedyny przyjaciel House'a - Dr James Wilson:

Wilson jest onkologiem w Princeton Plainsboro Teaching Hospital, posiada stopień licencjacki z McGill University oraz wyższe stopnie z Columbii i Uniwersytetu Pensylwanii. Pochodzi z rodziny żydowskiej, jego brat zaginął. Znany jako jedyny przyjaciel House'a, którego poznał podczas studiów.
Prowadzi bogate życie uczuciowe, umawiania się na randki z pracownicami szpitala, ma za sobą trzy nieudane małżeństwa oraz problemy z utrzymaniem wierności byłym żonom.
Przywiązuje się emocjonalnie do swoich pacjentów, podtrzymuje ich na duchu. Niekiedy wręcz zaciera mu się granica w relacji z nimi, której nie powinien przekraczać.

źródło;wikipedia

Trzeci z moich ulubionych bohaterów.
Zapraszam do dyskusji :)
Michael Scofield
Michael Scofield
House/Wilson

House/Wilson
serialowe duety

Zdecydowanie mój ulubiony serialowy duet. Kiedy nadchodzi scena House/Wilson zawsze można liczyć na jakąś ciekawą rozmowę :D
Cierpliwość Wilsona jest powalająca :D

Mahone
Mahone
Re: Dr. House

Post autor: Babydoll »

Ogólnie o serialu

AAAAAA kocham ten serial! Scenariusz, humor, gra aktorska - wszystko tam jest świetne. Btw - i ten australijski akcent Chase'a!!! <3

;)
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: edzik »

Główny bohater serialu - Dr Gregory House:

House rulez. Genialny jest. Nie wyobrażam sobie kogoś innego, kto mogłby go zagrać. Pomimo iż go uwielbiam to chyba nie chcialabym trafić do takiego lekarza :P.
Michael Scofield
Michael Scofield

Dr Lisa Cuddy
Tez ją bardzo lubię. W miarę radzi sobie z niesfornym doktorkiem. I zawsze taka elegancka, choc przyznam ze patrząc przez pryzmat poprzednich sezonów to pani dr. chyba sie troche...postarzała :P.
Nie mogę się doczekać romansu, jaki nawiąże się między nią a Housem :P.
Michael Scofield
Michael Scofield

Najfajniejsza choroba xD
..tudzież najciekwasze przypadki ;)

Rozłożyl mnie koleś, któremu najpierw spuchnął język, potem wyskoczyło oko, a na końcu pekło...jądro! masakryczne to bylo.
A i jeszcze dziewczyna, która nie czuła bólu. Moment kiedy wyciagali jej kilkumetrowego tasiemca z brzucha byl odrażający...ble
Michael Scofield
Michael Scofield

Ogólnie o serialu
Kto raz pokochał House'a, ten już nie przestanie go wielbić
Świete słowa :P.

Moja przygoda z serialem zaczęłas sie we wakacje 2008. Juz wcześniej o nim słyszałam, ale jakos nie miałam okazji go obejrzeć. Podczas kiedy przeglądałam program telewizyjny spostrzegłam, że w poniedziałki, wtorki i środy o 20.05 mozna będzie się spotkać z dr. Housem. Wtedy zaklepałam sobie telewizor i kiedy nadeszła odpowiednia pora zasiadłam przed telewizorem. Szczerze, to spodziewałam się kolejnego serialu w stylu Ostrego Dyżuru czy coś, a tu zonk. Od tamtej pory pilnie śledze losy House'a, jego laski oraz reszty pracowników Princeton Plainsboro Teaching Hospital.
Michael Scofield
Michael Scofield
House nauczył mnie, że.. ?

House nauczył mnie, że.. ?

Czy serial może czegoś uczyć?

Każdy kto widział choćby jeden odcinek wie, że House to nie tylko wredny, zgryźliwy i szczery do bólu samotnik. To przede wszystkich genialny diagnosta, twardo stąpający po ziemi i trzymający się swoich własnych zasad, które często zaskakują samą swoją formą - a może bardziej tym, że zazwyczaj coś w nich jest, tylko nikt inny wcześniej nie myślał o czymś w taki sposób.

House zawsze ma swój zespół, który wiele się od niego uczy i chyba nie tylko pod względem medycznym. A czy Wy nauczyliście się czegoś od House'a? Od innych postaci? Czy w ogóle można nauczyć się czegoś z serialu/spojrzeć na coś inaczej/uświadomić sobie cokolwiek?
Ja wiem jedno - zawsze po obejrzeniu danego odcinka zastanawiam się nad pewnymi rzeczami, w zależności od tego o czym był, zacząwszy od - z pozoru prostych stwierdzeń typu "everybody lies", które jak się okazuje, na co dzień niesie w sobie wiele prawdy ;)

I za ten inny punkt widzenia i odważne stwierdzenia chyba najbardziej uwielbiam ten serial :D

A czy Wam zdarzyło się kiedyś skorzystać z filozofii House'a i przyjąć jak swoje, bo okazało się, że coś w tym jest? :D
Michael Scofield
Michael Scofield
[H]umor

[H]umor Czyli wszystko co zabawne w serialu - cytaty, komentarze, sytuacje, filmiki, zdjęcia, cokolwiek :D
Michael Scofield
Michael Scofield
Czy jest na forum lekarz? :D

House M.D jest dość specyficznym serialem i różni się od innych tego typu medycznych produkcji.
Zawsze zastanawiało mnie, ile prawdy jest w przypadkach medycznych pokazanych w serialu.
Obiło mi się o uszy, że dużo :D
I ciekawi mnie jak ogląda się serial osobom, które np. studiują medycynę.
To jak? Jest na forum lekarz? :D
Michael Scofield
Michael Scofield
3x23 The Jerk

3x23 The Jerk

A sam odcinek niezły i muszę teraz zaraz na początku, bo się uduszę - co za palant z tego dzieciaka! xD Jeszcze tak wkurzającego typu pacjenta chyba nie było w tym serialu :D
A drugie co mi się nasuwa na myśl zaraz po 'co za palant z tego dzieciaka', to 'trafiła kosa na kamień' :D - ten gówniarz to tak jakby mniejsza wersja House'a, ale chyba gorsza.. na pewno gorsza. Szkoda tylko matki, weź się użeraj z takim dzień w dzień.
Rozśmieszył mnie ten.. łańcuch podejrzeń na temat tego kto wrobił Foremana :D

No i teksty.. trochę ich było, jak zwykle zresztą, ale pamiętam tylko:
'Zaraz nadejdzie moment, kiedy Foreman po raz ostatni błędnie zdiagnozuje toczeń (..toczeń?)
..i 'Odkuśtykaj' <haha>
Tweener
Tweener

Post autor: javelin »

Ogólnie o serialu

Przez Was wszystkich zacząłem dziś oglądać ten serial. Podoba mi się, bo już w pierwszym odcinku pojawiła się cudowna Veronica z PB :) Szkoda tylko, ze jako pacjentka a nie lekarka, więc więcej jej tam nie zobaczę... :(
Michael Scofield
Michael Scofield

Ogólnie o serialu

javelin - oglądaj oglądaj, później spotkasz jeszcze Linc'a z PB xD :D
edzik pisze:zaklepałam sobie telewizor
A propos telewizora - coś mi się wydaje, że u mnie będzie w czwartki awantura xD jakiś nowy program jest na Polsacie w tym samym czasie co House - program typu, którego nie znoszę - a mój współlokator, jako zapalony fan "ludzkie emocje na żywo w TV" już się tym podjarał.. oO
Ni hu hu xD
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: B... »

Ogólnie o serialu

no nie mówcie tylko, ze beda puszczac teraz 4 sezon na tvp?
bo od 2 tygodni go sciągam i mnie juz krew zalewa :roll: xD
a jak sie okaze, ze to na marne to.... :573:
Michael Scofield
Michael Scofield

Ogólnie o serialu
B... pisze:no nie mówcie tylko, ze beda puszczac teraz 4 sezon na tvp?
No, będą :D Ostatnio były dwa ostatnie odcinki 3 serii i myślałam, że na tym się skończy jak to zazwyczaj bywa, ale zerknęłam na program telewizyjny i w przyszłym tygodniu też jest :D

Opis z programu TV na wp.pl:

Do szpitala trafia młoda kobieta wydobyta spod gruzów zawalonego budynku. Część jej dolegliwości nie daje się wytłumaczyć doznanymi urazami. House, który został sam, zakłada się z Cuddy, że do końca dnia postawi diagnozę. Szefowa zmusza go, by zatrudnił nowych asystentów, a House chce udowodnić, że ich nie potrzebuje. To samo, co Cuddy, stara się osiągnąć Wilson, lecz używa innej metody.

..czyli kontynuacja :D
..i nie wysadzaj się granatem xD
Michael Scofield
Michael Scofield

Ogólnie o serialu

no to...że tak powiem: BOSKO! :573:
93,8% już jest, okupione łzami, potem i krwią, wiec wysadzać tego nie będę.
No ale kurczę jakbym wiedziala to zabrałabym się za 5 sezon :573:

<ale i tak się cieszę z powodu telewizyjnych transmisji :mrgreen: >
bo serial jest ....ekhm BOSKI :lol:
a im wiecej tym lepiej.
Michael Scofield
Michael Scofield

Ogólnie o serialu

Wszyscy chyba Housea ogladaja! W szokku bylam jak sie dowiedzialam, ze moj dziadek (wierny fan Mody na sukces, Klanu, Plebanii i jak oni spiewaja) oglada :D.
Szefowa zmusza go, by zatrudnił nowych asystentów
I bedzie Tadz Mahal Badalambadab!
Tweener
Tweener

Post autor: javelin »

Ogólnie o serialu
agulec pisze:javelin - oglądaj oglądaj, później spotkasz jeszcze Linc'a z PB xD :D
[...]

Yyyy... Ale Linc nie podoba mi sie tak jak Veronica :D Dla mógłby nie istnieć :P Wręcz boję się tego odcinka, w którym ma wystąpić, hehe.
Michael Scofield
Michael Scofield

Ogólnie o serialu

aaaaaaaa pamiętam ten odcinek!
Linc był wtedy taki smiesznie jajogłowy ( w sumie jest nadal :roll: ) i miał chyba włosy o.O

rzeczywiscie chyba House cieszy się u nas nadzwyczajnym zainteresowaniem i oglądalność musi miec sporą naprawdę, skoro tvp wykupiła prawa do kolejnego sezonu i od razu go puszcza po trzecim...
Znacznie bardziej wolę to oglądać własnie w tv, ale coś czuję, że gdy teraz będę mieć cały sezon u siebie, to chyba nie będę w stanie go sobie jakoś rozsądnie 'zdawkować'. Więc możliwe, że w przyszły weekend mnie tu nie ujrzycie 8-) z pewnym względów.
Ale 4 sezon ma jakoś mało odcinków podobno...kilkanaście tylko...16 czy jakoś tak. Prawda to?

[ Dodano: 2009-03-18, 14:43 ]
Wiedziałam! No wiedziałam, ze tak bedzie.
Wczoraj zakonczyłam przygodę w pobieraniem 4 sezonu. Zgodnie z wczesniejszym planem miałam obejrzec góra 3 odcinki w tygodniu. No i....chyba muszę właczyć 8, bo nie wytrzymam.
Ale naprawdę swietny sezon. Zabawa z dobieraniem sobie *team'u* wyjątkowo dodaje uroku całości xD

i...nie wiem czy mam zwidy, ale jeden z kandydatów to chyba Twilight'owy wampirek :-P
spora dawka smiechu.

[ Dodano: 2009-03-20, 11:46 ]
No, Robaczki ogladac ten 4 sezon, bom poszalała ostro i go wczoraj uroczyscie zakonczyłam :lol: a teraz czuje potrzebe uzewnetrznienia swoich refleksji, ale nie chce spoilerowac tym, którzy ogladaja na tvp :-)
Powiem tylko, ze 2 ostatnie odcinki miazdza < biedny Wilson :-| >
...Podobnie jak soundtrack :-P
John Abruzzi
John Abruzzi

Post autor: Dominik676 »

Ogólnie o serialu

No i kolejny serial, którym moi kumple się zachwycają, a ja w ogólnie nie wiem o co w tym chodzi :mrgreen: . Oprócz PB i Lostów nie przepadam za serialami, dużo bardziej wole obejrzeć jakiś film.
Swoją jednak drogą ten Hause może nie być taki zły. Nie wiem co zrobię z tym fantem, ciekawi mnie jakie to jest, ale nie chce mi się oglądać.
Co doradzacie?
Michael Scofield
Michael Scofield

House/Wilson
serialowe duety

Wczorajasza akcja była niesamowita! Usmiałam sie jak mało kiedy. Chodzi mi oczywiście o "kradzież" gitary. Myślałam, że peknę jak House odebrał telefon od Wilsona-terrorysty (i oczywiscie tekst: "Wilso, ty palancie" czy cos w ten desen) i anstepnie nakryl go z tym urzadzeniem przy sluchawce. maskara to byla. No i widac ze Greg byl poddenerwowany kiedy James nie chcial mu oddac gitary :D. Boskie to bylo
Michael Scofield
Michael Scofield

Ogólnie o serialu

Nie gadaj, nie zastanawiaj się tylko oglądaj. I House'a i Dextera. Są lepsze zarowno od PB, jak i od Lostów, i to baaaardzo.
Mówię Ci to ja-znawczyni serialów wszelkiej maści: od Mody na sukces po Z Archiwum X :lol:
opinii pozytywnych Ci tu nie brak, więc decyzja powinna być prosta :-)
ODPOWIEDZ

Wróć do „SERIALE”