Michael Scofield
Michael Scofield
Re: Mniam...Mniam

Post autor: Tanira »

Morgoth znam ten przepis xd to jest genialne ^^
Morgoth pisze:bo ja od samego zapachu dostaje ślinotoku jkak Tanira na widok Jamesa xD
hehe xD

to teraz coś ode mnie. Cos co kocham, uwielbiam itp itd

Składniki:
2 szklanki ugotowanego, ulubionego makaronu
1 duży, drobno posiekany ząbek czosnku
1 pokrojona w kostkę cebula
1 łyżeczka oliwy
10 dkg odsączonego z oliwy tuńczyka
½ szklanki rozdrobniono sera risotta
¼ szklanki groszku konserwowego
sok z polowy cytryny
1 łyżeczka kaparów
posiekana bazylia
utarty ser parmigiana reggiano

Sposób przyrządzenia:
W rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebulę, chwilę smażyć mieszając, dodać tuńczyka i groszek, chwilę smażyć. Dodać makaron, sok z cytryny, kapary i rocottę delikatnie mieszając podgrzewać. Przyprawić solą i pieprzem. Gorący makaron posypać bazylią i podawać.
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: edzik »

zdecydowanie wole siedziecw kuchni niz sprztac czy cos w tym stylu. salatke ktora podala Tanira robie tez w bulkach i jest boskie! Poznioej wrzuce wam jakies przepisy, na lasagne np :)

Edit:
Tak jak obiecalam dodaje przepis na Lesagne:
Makaron Lasagne,
20 dkg żółtego sera

Sos Boloński
3 cebule,
3-4 ząbki czosnku,
1/3 szkl. oleju,
ok. 0,5 kg mielonego mięsa,
30 dkg pieczarek,
3-4 pomidory,
3 łyzki koncentratu pomidorowego,
3/4 szkl. bulionu z kostki.
Oregano, tymianek, bazylia, sól, pieprz
Wykonanie
Cebule i czosnek drobno pokroic, podsmażyć na oleju. Dodać mięso, pokrojone w kostkę pieczarki. Smażyć kilka minut. Nastepnie dodać sparzone i obrane ze skórki pomidory, koncentrar pomidorowy, wlać bulion, przyprawić. gotowac na małym ogniu przez 30 minut.
Sos beszamel
1/ kostki masła,
1/4 szkl. mąki,
Litr mleka,
Sól. pieprz, gałka muszkatułowa.
Wykonanie:
W garnku roztopić masło, opruszyć mąką, podgrzać. Do garnka wlać zimne mleko i mieszać, aż do uzyskania gładkiej masy. Gotować, aż sos zgęstnieje (konsystencja "rzadkiego budyniu" <lol>).
Do foremki wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem wlać troche beszamelu, rozprowadzić po całej formie. Układać warstwami:
-makaron,
-sos boloński,
-beszamel,
-posypac serem.
i następna warstwa. Na wierzch płaty makaronu. Polać całość beszamelem. Przykryć papierem do pieczenia i zapekać 30 minut w temp. 180 Stopnii C.

Przepis sprawdzony, jesli ktos czegos sie dopatrzy to niech pisze
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: Sebo »

ahahaha mam przepis jak nie jeść obiadu, często przeze mnie stosowany po oglądnięciu jadłospisu, na śniadaniu..xDDD

potrzeba duży kubek..xD
3 zupki chińskie.
łyżeczka.

Te 3 zupki wsypać do kubka a przyprawy tylko z jednej zupki, można obejść sie bez obiadu.

O kolacji nie wspomnę..xD
Tweener
Tweener

Post autor: Conroe91 »

Moje ulubione danie:
Rosół z kury
średnio trudne
Składniki Przepis
1 kura - koniecznie z wiejskiej zagrody
1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
2 gałązki zielonego selera
1/2 cebuli
posiekana natka pietruszki (jako dodatek)
sól i pieprz do smaku W dużym garnku zagotować 2 l wody. Sprawioną i umytą kurę podzielić na porcje i wraz z podrobami wrzucić na wrzątek, Chwilę pogotować. Zeszumować. Gotować dalej na bardzo wolnym ogniu ( od tego zależy czy rosół będzie klarowny), do momentu gdy mięso będzie prawie miękkie. Dodać obraną i umytą włoszczyznę. Posolić i popieprzyć. Gotować dalej do miękkości mięsa i warzyw (dłuższe gotowanie wpłynie niekorzystnie na smak). Pod sam koniec gotowania dodać uprażoną na suchej patelni połówkę cebuli. Gdy warzywa i mięso będą miękkie natychmiast wyjąć z rosołu. Zaniechanie tej czynności spowoduje pogorszenie smaku. Do gorącego rosołu wrzucić umyte gałazki selera (nie gotować). Podawać z makaronem własnej roboty posypanym posiekaną pietruszką.

Obrazek
Świeżak
Świeżak

Post autor: anna53 »

Ja bardzo lubię gotować, sprawia mi to dużą przyjemność. Niedawno zakupiłam Wolnowar Crock-Pot 2,4l czarny CSC046X, z nim mogę ugotować jeszcze więcej dań i wiem na pewno że będzie smakowało calej rodzinie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Chillout”