Jeśli nadal nie dowierzacie o przerażającym obrocie wydarzeń z wczorajszej nocy(mowa o odcinku 4) w Prison Break , to lepiej przestań czytać , „to zimna i okrutna rzeczywistość”: Lincoln zobaczył w pudle głowę Sary. Ona jest martwa i już nie wróci. Spokojnie Wdech, Wydech, i jeszcze raz. Teraz przygotuj się na inny otrzeźwiający kawałek wiadomości. Tak moi przyjaciele to staje się coraz gorszę. To jest smutna prawda. To nie musiało się zakończyć w ten sposób. To było nie do przypuszczenia, że się tak to zakończy. Matt Olmstead producent wykonawczy Prion Break wyjaśnia w tym wywiadzie wszystko, gwałtowna śmierci Sary była kulminacją długich i bezowocnych negocjacji między pokazem a nowa - mamą Sarah Wayne Callies. Od tego w głowie robi się zamęt.
Pod koniec stycznia, zostałeś zawiadomiony że Sarah jest w ciąża , twój kolega, Paul Scheuring, zapewniali fanów że nie macie zamiaru uśmiercać jej charakteru czy coś się zmieniło?
Olmstead: Pamiętam jak siadaliśmy w pokoju z myślami, “Jak zacząć 3 sezon”, “Co zdarzy się jeśli Sara zostanie zabita” i już mieliśmy pomysł, ale wszystko musieliśmy przedyskutować. I kiedy rzuciliśmy pomysł, wszyscy chcieli wiedzieć czy istnieje inna droga by tego uniknąć, ponieważ każdy kochał pracę Sarah. Nie mogliśmy, znaleźć dla Michaela innej motywacji do ucieczki. Stwierdziliśmy, że to wstrząsie 3 serią.
Czy myślałeś rozważałeś że to może okazać się klapsem w stosunku do fanów którzy obserwowali relacje Michale i Sary przez 2 lata?
Olmstead: Rozważaliśmy wszystkie możliwe sytuacje. Nasz początkowy pomysł w którym [Sarah/Sara pojawia się w] pierwszych13 epizodach, wtedy ona i Michael mogliby mieć właściwe pożegnanie. Zamierzaliśmy pokazać rzeczywiste emocjonalne sceny gdzie Michael próbuje uratować umierającą Sarę, ale to ostatecznie wykluczyliśmy. Wtedy ucięliśmy to do 11 epizodów, potem 10ciu, dziewięciu epizodów i końcu czterech epizodów…. Sugerowaliśmy się tym że Sara była w ciąży, mieszkała w domu w Kanadzie – ekipa PB odwiedziła ja w jej domu z aparatem fotograficznym, ale nie zostali przyjęci. Dzwoniliśmy do niej, ale konwersacje przez telefon nie były owocne. Myśleliśmy o postaci dr. Tancredi naprzód, ale Sara spławiała tamte rozmowy.
Taki układ zdarzeń, zmusił cię do jej uśmiercenia szybciej niż planowaliście?
Olmstead: Użyliśmy historii w której jest Sara została zakładniczką – to było na naszą korzyść. [Sarah] była łaskawa użyczyć swojej osoby, która rzeczywiście pomogła.. Aktorka była, w odległym domu w Kanadzie nie chcieliśmy jej narazić na jakiekolwiek urazy. Serial jest zespołem.
Jak myślisz, czego Sara nie chciała wrócić? Czy byłeś wyrozumiały do jej decyzji? To wydaje się dziwne, że aktorka nie chciała wrócić.
Olmstead: To układało się jak ładna dobra transakcja- kiedy weszliśmy w sprawy finansowe. W 13 epizodzie wątek miał by właściwe zakończenie. Byliśmy skłonni opóźnić daty [ dostosować się do jej porodu], jej postać pojawiła by się [koło] 10 Epizodu, ale pomysł nie został przyjęty. Wtedy skłoni byliśmy wyjechać [do Kanady] przed narodzinami i filmować w jej domu. Ale jej nawet w nim nie było. Pomysł nie został przyjęty. Tak to było mało ciekawe dla mnie i dla innych dlaczego aktorka tak twarde przyjęła stanowisko [ Być może ] Sara wiedziała że w tym sezonie jest wartościowym członkiem serialu a część epizodów w których grała nie zadowalała ją…. Jest w [w Kanadzie]. Ma rodzinę . Może aktorka czuła się urażona, że jest tylko częścią pokazu do połowy III serii. Nasz [oryginalny] plan był by ją trzymać w 3 serii, ale się nam nie udało, i musieliśmy wymyślić nowy pomysł , którym okazało się uśmiercenie postaci.
Sarah ostatnio została cytowana przez francuski magazyn że była “smutna,” “wstrząśnięta” i czuła się “oszukana” decyzją o zabiciu jej charakteru.
Olmstead: Rzeczywiście. Sara zżyła się z swoją postacią i chciała być część pokazu. Czuliśmy to somo..
Odpowiedź od Sarah Wayne Callies
Chociaż Callies odpierała wielokrotne prośby wywiadów, w ostatnia piątek aktorka przesłała mi swoje Zdanie na ten temat.
"Miałem cudowny czas pracując z twórczymi i zespołem. Oni obdarzyli wielką troską Dr. Tancredii. Jestem też ogromnie wdzięczna fanom. Oni byli tacy łaskawi i podtrzymujący na duchu, i ufam, że oni będą nadal cieszyć się serialem”
To rzeczywiście wielki moment dla Sarah Wayne Callies. Jako nowej mamy sam, rozumiem jak bardzo zmienia się styl życia młodej matki. To jest ciężkie a zarazem cudowne, i przytłaczające.
Jestem z szokowany naprawdę. Wierzyłem że Sara powróci jednak pod koniec że jak to Prison zaskoczy nas na maksa a jednak tak się nie stanie. Wielka szkoda. Super aktorka, ale pożegnali ją w okrutny sposób.
Do wywiadu dołączam fajne video Michael&Sara:
Kod: Zaznacz cały
http://www.youtube.com/watch?v=D7hQWgTa53g