C-Note
C-Note
Dominic Purcell

Post autor: mahones »

Obrazek

ur. 17 lutego 1970 Wallasey, Cheshire, Anglia Wielka Brytania

Filmografia
1. Primeval (2007) ... Tim Freeman
2. Town Creek (2007) ... Victor Marshall
3. Level Seven (2007) ... Millar
4. Making of "Prison Break" (2006) (Video) ... Lincoln Burrows
5. Skazany na śmierć [Serial TV 2005-????] ... Lincoln Burrows
6. The Gravedancers (2005) ... Harris McKay
7. Trzeci kierunek (2004) ... Lew
8. Blade: Mroczna Trójca (2004) ... Dracula / Drake
9. Equilibrium (2002) ... Seamus
10. Sceny zbrodni (2001) ... Mark
11. Mission: Impossible II (2000) ... Ulrich
12. Moby Dick (1998) (TV) ... Bulkington

Ten ciemnowłosy przystojniak urodził się w Wielkiej Brytanii jako najstarszy z pięciorga dzieci państwa Purcell. Jego matka pochodzi z Irlandii, ojciec z Norwegii. A kiedy miał dwa lata cała rodzina przeniosła się do Australii.
Dominic marzył by zostać aktorem, ale na pewien czas zapomniał o swoim przeznaczeniu i... projektował ogrody.
Na studia aktorskie nie dostał się za pierwszym razem. Po przesłuchaniu poproszono go by wrócił za rok. Przez ten rok uczęszczał do szkoły aktorskiej w Sydney. Po roku zdawał do Western Australian Academy of Performing Arts (WAAPA) i Victorian school for Auditions. Tym razem dostał się do obu, postanowił jednak studiować na WAAPA. Jego kolegą z roku był Hugh Jackman.
Tuż po uzyskaniu dyplomu Purcell otrzymał rolę w australijskim serialu „RAW FM”(1997-1998). Później przyszły inne produkcje telewizyjne, które przyniosły Dominicowi popularność w Australii.
Rok 2000 był ważny i w jego karierze i w życiu osobistym. Zacznijmy od kariery: właśnie w Australii John Woo kręcił „Mission: Impossible II”. Purcellowi udało się otrzymać rolę w tym filmie i w tak przebojowy sposób zadebiutował na wielkim ekranie i poza granicami Australii.
Drugi fuks 2000 roku – tym razem w życiu prywatnym – wylosował Zieloną Kartę i mógł bez przeszkód wraz z rodziną osiąść w Stanach Zjednoczonych.
Po przeprowadzce do Stanów Purcell zaczął grać w tamtejszej telewizji. Pojawił się między innymi w tytułowej roli w „Johnie Doe”(2002). Warto wspomnieć także o jego udziale w filmach „Equilibrium”(2002) Kurta Wimmera i „Goście”(2003) Richarda Franklina.
Do pierwszej ligi aktorskiej przebił się jednak dopiero rolą Dreke’a/Draculi w „Blade: Mroczna Trójca”(2004). Purcell wykazał się tam nie tylko aktorsko, ale jako świetny szermierz. Nie pozwolił bowiem, aby w scenach walk na miecze zastępował go kaskader.
Jeszcze w 2004 roku Dominic zagrał w thrillerze „Trzeci kierunek”. Film oparty o powieść pisarza Gila Brewera nakręcił Scott Ziehl. Opowiada o małomiasteczkowym nieudaczniku, który podsłuchuje plan porwania wart miliony dolarów. Postanawia uszczknąć z tego coś dla siebie. Jednak kiedy zdradza swój sekret trzem znajomym kobietom - Ricie (Joy Bryant), Isobel (Ali Larter) i Florence (Gina Gershon) - jego plan szantażu wymyka się spod kontroli.
W 2007 roku premierę będą miały dwa filmy z udziałem Dominica „Primeval” w reżyserii Michaela Katlemana oraz „Level seven” wyreżyserowany przez Gerainta Wyna Daviesa.
Telewizji jednak nie zostawił na dobre. Obecnie gra Lincolna Burrowsa w serialu „Prison Break”.
I wiadomość dla tych pań, które ostrzą sobie na niego pazurki – zajęty. Jego żoną jest Rebecca Williamson. Mają już czwórkę dzieci Josepha (ur. 1999), Audrey (ur. 2001) oraz bliźniaki Lily i Augustusa (ur. 2003), a nie wiadomo jeszcze czy na tym poprzestaną... Rodzinną rezydencję mają w Los Angeles, ale podczas kręcenia „Prison Break” Purcell mieszka w Chicago.
(źródło: film.onet.pl)
Sara Tancredi
Sara Tancredi
Re: Dominic Purcell

Post autor: Piotrek1230 »

w PB jest ustawiony nadobrym miejscu, ale jak dla mnie ten aktor jest słaby, nie lubię go
T-Bag
T-Bag

Post autor: Mela0607 »

Tak; w PB jako Lincoln daje sobie radę; przynajmniej wygląda na twardziela, który da sobie z wszystkim radę jeśli chodzi o bijatyki; ale czy ma talent to trudno mi o tym mówić; bo zbytnio się tam nie wysili. Widziałam jeszcze z nim Equilibrium; nie było go tam za dużo, ale "fajnie" wystartował :)
Fernando Sucre
Fernando Sucre

Post autor: Ms_psycho »

Musze zobaczyć go w jakimś innym filmie, bo na prawdę nie wyobrażam go sobie inaczej niż jako Linc'a. Chociaż widzę, że nie mam za dużego wyboru co do filmów w których grał.
Ble
C-Note
C-Note

Post autor: Ble »

mahones pisze:Ten ciemnowłosy przystojniak
Dobre.... :zly2:

Dodam jeszcze, że powinien zostać tym projektantem ogrodów i zostawić marzenia o aktorstwie, a tym bardziej nie urzeczywistniać ich.

Ach, no i jest błąd w tym podtytule, bo jest 'LJ Burrows'
Świeżak
Świeżak

Post autor: green_gun »

jak dla mnie te jest słaby. Podoba mi sie tylko to, ze ma takie same nazwisko jak ojciec mojego nażyczonego, tyle ze przez jedno L :D
John Abruzzi
John Abruzzi

Post autor: KhAn »

Cóż za szałowe zdjęcie :shock: :-P

Obrazek
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: AutumnLeaf »

Fryzura ala thunderbolt xD
Tak naprawdę, na prawie identycznym zdjęciu, tylko że z troche innej perspektywy wyszedł chyba najlepiej na tle pozostałych ^^
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: B... »

Mi sie człowiek kojarzy tylko z "Blade'em" i jak go widze w PB to cały czas mam przed oczami tamtego "wampirka" ;-)
T-Bag
T-Bag

B... pisze:Mi sie człowiek kojarzy tylko z "Blade'em" i jak go widze w PB to cały czas mam przed oczami tamtego "wampirka" ;-)
Porównujesz go do Wesley'a? Blade jest przystojniejszy, ale ładnie wyszedł na tym zdjęciu, gdzie ma włosy - to już nie ten sam Lincoln jakiego znamy
Michael Scofield
Michael Scofield

pisząc ze kojarze go z "blade'em"miałam na mysli film a nie odtwórcę głównej roli. ;-) Purcell grał tam o ile pamiętam jakiegos Dracule i teraz cały czas go z nim identyfikuję.
A co do zdjęcia to rzeczywiscie ładnie wyszedł- "jak nie on" :lol:
T-Bag
T-Bag

aaa faktycznie; musisz mi wybaczyć, bo ostatnio mi pamiec szwankuje, ale wczoraj sobie film odświeżyłam i już wszystko pamiętam, ale przyznam iż wolę go jako Lincoln'a niż jako przeciwnika Blade'a... ale nie ma to co Ryan ;)
Tweener
Tweener

Post autor: dreamsare »

o raju. ależ ma skesi fryz. zupełni całkiem inaczej go kojarze z PB. Wogóle nie kojarzy mi się z Blade, byłam po prostu wsztrząśnieta jak zobaczyłam reklamę w TVN-ie. :mrgreen:
Fernando Sucre
Fernando Sucre

Post autor: Oktarynka »

On jest fajny gościu, spoko mordka, ale gra totalnego kretyna. Ciekawe, jak długo jeszcze każą mu grać takiego cymbała... *burrows hater XD*
Michael Scofield
Michael Scofield

Oktarynka pisze:spoko mordka, ale gra totalnego kretyna
trafiłaś w samo sedno sprawy :mrgreen: mam nadzieję ze jego gra w 3 sezonie "wzniesie się jeszcze na wyżyny" bo póki co to naprawdę postać Burrowsa jest beznadziejna :-/
Michael Scofield
Michael Scofield

Post autor: PatuŚ »

na tym zdjeciu dokładnie widac poziom jaki reprezentuje D.p. :-D

Obrazek
więcej chyba nie muszę dodawać
John Abruzzi
John Abruzzi

Post autor: KhAn »

Może to przypadkowe było zdjęcie. Poprostu poprawiał statuetke czy jakoś zmieniał pozycję i akurat go tak złapali, że wyglądało jakby z siebie debila robił bawiąc się tak statuetką.
Ble
C-Note
C-Note

Post autor: Ble »

KhAn pisze:Może to przypadkowe było zdjęcie. Poprostu poprawiał statuetke czy jakoś zmieniał pozycję i akurat go tak złapali, że wyglądało jakby z siebie debila robił bawiąc się tak statuetką.
Khan, proszę cię... szansa jedna na milion... Bądźmy realistami i nie usprawiedliwiajmy tam, gdzie po prostu sie ne da :P
Fernando Sucre
Fernando Sucre

Ble pisze:
KhAn pisze:Może to przypadkowe było zdjęcie. Poprostu poprawiał statuetke czy jakoś zmieniał pozycję i akurat go tak złapali, że wyglądało jakby z siebie debila robił bawiąc się tak statuetką.
Khan, proszę cię... szansa jedna na milion... Bądźmy realistami i nie usprawiedliwiajmy tam, gdzie po prostu sie ne da :P
no wiesz co! chłopaczyna stał wprawdzie na widowni, pełno paparazzi wokół niego i po prostu zachciało mu się po jajach statuetką podrapać :roll: w ogóle nie rozumiesz mężczyzn! XD

cały Lincoln XD
Michael Scofield
Michael Scofield

chryste panie co za zdjęcia! brawo dla niego za pomysłowość i grację z jaką potrafi pozować :lol: parodiaaaa :mrgreen:
Świeżak
Świeżak

Post autor: Ana xD »

Zdjęcie hmm, yyy BARDZO FAJNE. Pewnie coś go użarło i musiał się posiorać. Albo miał napięcie przedmiesiączkowe, albo cuś.
Nie no fotomont jak z bicza trzasnął (?) xD.

Nie gadajcie takich złych rzeczy o Linie/Domie, bo łon ma ciepłe serduszko, tylko nie umie okazywać łuczuć.
Michael Scofield
Michael Scofield

Ana xD pisze:bo łon ma ciepłe serduszko
na no ma na tych zdjeciach dobrze to widać

Obrazek
Obrazek
Fernando Sucre
Fernando Sucre

Ana xD pisze:Zdjęcie hmm, yyy BARDZO FAJNE. Pewnie coś go użarło i musiał się posiorać. Albo miał napięcie przedmiesiączkowe, albo cuś.
Nie no fotomont jak z bicza trzasnął (?) xD.

Nie gadajcie takich złych rzeczy o Linie, bo łon ma ciepłe serduszko, tylko nie umie okazywać łuczuć.
Uwielbiam jak gadasz. Też żeś ze śląska? <3

Linc ma mały mózg bo go matka patelnią walnęła jak był mały. Serducho ma małe ino cyc wielki. I się jeno wydaje. Przypomina Eda z Ed Edd Edyy i tej parodii Prison Break XDD
Michael Scofield
Michael Scofield

a tu jai pocieszny :-P
Obrazek

a tu ... czyżby nowa nażyczona <hahaha>

Obrazek
Michael Scofield
Michael Scofield

ładna para nawet... dobrali sie :-D
ale dobra juz nie jade po nim ;-) licze na to ze sie jeszcze zmieni i mnie zaciekawi :-P
ODPOWIEDZ

Wróć do „Aktorzy”