T-Bag
Co lubisz jeśc ,o czym zawsze marzyleś/aś aby zjeśc,masz jakiś przepis na pyszne jedzonko to napisz aby inni mogli spróbować ;-)

Michael Scofield
ja jak wrzucę mrożone frytasy na patelnię, zaleje rozbełtanymi jajkami, wrzuyce na talerz i zaleje keczupem to nawet da się zjeść 
Michael Scofield
moja znajoma mi ostatnio powiedziała, że je herbatniki z budyniem... Zrobiłam i było dobre ^^
Robimy budyń wg. przepisu na opakowaniu najlepiej czekoladowy. układamy w jakimś naczyniu herbatniki na dnie. Trzeba je ułożyć jeden przy drugim aby się nie rozlało. ^^ Wylewamy na to warstwę budyniu. Taka na 1 cm. Potem znów herbatniki i znów budyń i do końca. Ostatnią warstwą muszą być herbatniki. Czekamy aż wystygnie (aby się lodówka nie rozmroziła
)i wtedy wsadzamy do lodówki na godzinę... ^^ Potem można spokojnie kroić... ^^ Pycha ^^
Robimy budyń wg. przepisu na opakowaniu najlepiej czekoladowy. układamy w jakimś naczyniu herbatniki na dnie. Trzeba je ułożyć jeden przy drugim aby się nie rozlało. ^^ Wylewamy na to warstwę budyniu. Taka na 1 cm. Potem znów herbatniki i znów budyń i do końca. Ostatnią warstwą muszą być herbatniki. Czekamy aż wystygnie (aby się lodówka nie rozmroziła
Michael Scofield
hmmm...cos pysznego... Tort Czekoladowy 
Trzeba zrobić biszkopt i krem. Sliwki nasączyc alkoholem(najlepiej Wódką
) i krem wymieszac ze sliwkami. Dla dekoracji nasączone śliwki ułożyć na torcie
pyszny jest...
(nie posądzac mnie o uzależnienia xD)
Trzeba zrobić biszkopt i krem. Sliwki nasączyc alkoholem(najlepiej Wódką
Bardzo mi smakuje blok czekoladowy. Pychota!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Trzeba zagotować (i oczywiście trzeba mieszac) jedną kostke masła,2 szklanki cukru, 0,5 litra wody, 1 cukier waniliowy i 2,5 łyżki kakao. Później dodajemy 3 szklanki mleka w proszku, mieszamy i dodajemy herbatniki. Wysmarować prostokątna forme, wlac masę i włożyć do lodówki
Trzeba zagotować (i oczywiście trzeba mieszac) jedną kostke masła,2 szklanki cukru, 0,5 litra wody, 1 cukier waniliowy i 2,5 łyżki kakao. Później dodajemy 3 szklanki mleka w proszku, mieszamy i dodajemy herbatniki. Wysmarować prostokątna forme, wlac masę i włożyć do lodówki
T-Bag
dam pare fotek aby zrobiło sie smaczniej :
[ Dodano: 2008-04-12, 15:22 ]
Tort czekoladowy ze śliwkami w wódce
Bardzo słodki, bardzo kaloryczny, bardzo dobry
Składniki na 16 porcji
• Biszkopt: 5 jajek
• 5 łyżek cukru
• 3 czubate łyżki mąki
• 2 łyżki kakao
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Masa: 1 słoik Nutelli (700 g)
• 35 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
• 0,25 l wódki
• kostka masła
• 2 czubate łyżeczki żelatyny
• Poncz: 1/4 szklanki wody
• 2 łyżeczki cukru
• sok z 1/2 cytryny
Etapy przygotowania
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić razem, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Na końcu delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem i kakao. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
2. Śliwki namoczyć w wódce na noc w zakręconym słoiku. Następnego dnia owoce odsączyć, wódkę zostawić. Śliwki pokroić w cienkie paseczki.
3. Biszkopt naponczować. Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, aby napęczniała. Rozpuścić ją w kilku łyżkach wrzątku (tylko tyle, żeby nabrała płynnej, gęstej konsystencji).
4. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce Nutelli i po jednej łyżce wódki, w której moczyły się śliwki – na przemian. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
5. Na biszkopt wyłożyć masę, następne śliwki pokrojone w paseczki (lekko je wbić w masę). Polać dowolną polewą.
To musi byc dobre
[ Dodano: 2008-04-12, 15:22 ]
Tort czekoladowy ze śliwkami w wódce
Bardzo słodki, bardzo kaloryczny, bardzo dobry
Składniki na 16 porcji
• Biszkopt: 5 jajek
• 5 łyżek cukru
• 3 czubate łyżki mąki
• 2 łyżki kakao
• 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• Masa: 1 słoik Nutelli (700 g)
• 35 dkg suszonych śliwek kalifornijskich
• 0,25 l wódki
• kostka masła
• 2 czubate łyżeczki żelatyny
• Poncz: 1/4 szklanki wody
• 2 łyżeczki cukru
• sok z 1/2 cytryny
Etapy przygotowania
1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, ubić razem, dalej ubijając dodawać po jednym żółtku. Na końcu delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem i kakao. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.
2. Śliwki namoczyć w wódce na noc w zakręconym słoiku. Następnego dnia owoce odsączyć, wódkę zostawić. Śliwki pokroić w cienkie paseczki.
3. Biszkopt naponczować. Żelatynę zalać dwoma łyżkami wody, aby napęczniała. Rozpuścić ją w kilku łyżkach wrzątku (tylko tyle, żeby nabrała płynnej, gęstej konsystencji).
4. Masło utrzeć na puch, dodawać po jednej łyżce Nutelli i po jednej łyżce wódki, w której moczyły się śliwki – na przemian. Na koniec dodać rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę.
5. Na biszkopt wyłożyć masę, następne śliwki pokrojone w paseczki (lekko je wbić w masę). Polać dowolną polewą.
To musi byc dobre
Michael Scofield
Musi 
Piter czy ty lubisz piec i gotować bo zaobserwowałam u Ciebie takie zainteresowania xD
a przepis mógł byc gorszy
Ale pewnie kaloryczne i słodkie 
Piter czy ty lubisz piec i gotować bo zaobserwowałam u Ciebie takie zainteresowania xD
a przepis mógł byc gorszy
Tweener
ja najbardziej lubie wszystko (bia³y barszcz, czerwony, warzywa)
Michael Scofield
ja osobiście wielbie kebab i dziele się z Wami moim skarbem ukochanym :*
cebula - 2 szt
kapusta pekińska - 1 szt
ketchup - 1 szt
kukurydza w puszce - 1 szt
majonez - 1 szt
ogórki konserwowe - 4 szt
piersi z kurczaka - 4 szt
przyprawa kebab-gyros - 1 szt
Piersi z kurczaka smażymy ok 15-20min. Dodajemy przyprawę kebab-gyros, następnie kroimy kapustę pekińską na drobne kawałeczki, wkładamy ją do głębokiego naczynia na same dno, potem dodajemy usmażone piersi, następnie dodajemy ogórka konserwowego(pamiętajmy że ogórki pokroić w drobne kosteczki)to wszystko polewamy ketchupem i smarujemy majonezikiem ^^, następnie dodajemy odcedzoną kukurydze, pokrojona drobniutko cebulkę i smarujemy majonezikiem ^^ na samym końcu dodajemy ponownie pokrojoną kapustę pekińską którą polewamy ketchupem. Wszystko kładziemy warstwowo.
A żem sie głodna zrobiła...
cebula - 2 szt
kapusta pekińska - 1 szt
ketchup - 1 szt
kukurydza w puszce - 1 szt
majonez - 1 szt
ogórki konserwowe - 4 szt
piersi z kurczaka - 4 szt
przyprawa kebab-gyros - 1 szt
Piersi z kurczaka smażymy ok 15-20min. Dodajemy przyprawę kebab-gyros, następnie kroimy kapustę pekińską na drobne kawałeczki, wkładamy ją do głębokiego naczynia na same dno, potem dodajemy usmażone piersi, następnie dodajemy ogórka konserwowego(pamiętajmy że ogórki pokroić w drobne kosteczki)to wszystko polewamy ketchupem i smarujemy majonezikiem ^^, następnie dodajemy odcedzoną kukurydze, pokrojona drobniutko cebulkę i smarujemy majonezikiem ^^ na samym końcu dodajemy ponownie pokrojoną kapustę pekińską którą polewamy ketchupem. Wszystko kładziemy warstwowo.
A żem sie głodna zrobiła...
Michael Scofield
i jest... sama robiłampiotras003 pisze:To musi byc dobre
Mahone
Tanira też uwielbiam tą sałatkę. 
T-Bag
Aglek uwielbiam ;-) Lubię czasami na cały dzień kuchnie zająć i coś tam ugotować!Aglek pisze:Musi
a przepis mógł byc gorszyAle pewnie kaloryczne i słodkie
Michael Scofield
No to wreszcie znalazłam bratnią dusze!!!
Nikt nie lubi, a jak tak to się ogranicza do jajecznicy...
Ja najbardziej lubię moje babeczki ^^ Dam wam przepis potem 
Michael Scofield
Ja lubię jeść wszystko, nie jestem wybredny, co jest to jem.
a co umiem zrobić? no obowiązkowo jajecznica, yyy tosty, umiem ziemniaki zagotować.
a co umiem zrobić? no obowiązkowo jajecznica, yyy tosty, umiem ziemniaki zagotować.
T-Bag
Wiem coś o tym jak przeważnie się pytam moich znajomych to tylko wymieniają jajecznice i zupke chińskąAglek pisze:Nikt nie lubi, a jak tak to się ogranicza do jajecznicy...
Michael Scofield
Michael Scofield
zupki chińskie wymiatają xDxD kocham zupki chińskie xD ja lubie piec ciasta 
T-Bag
No i ten kto je potrafi robić to też moze czuć się kucharzem
bo przecież są pomidorowe,grzybowe,grochowe,barsz czerwony,barszcz biały hehe 
John Abruzzi
Najprostsza z możliwych - zupa pomidorowa. Każdy to zrobi (jak będziecie mieć dość dań z paczki i makaronu z sosem
)
Do garnka wlewamy wodę i przecier pomidorowy, dodajemy 2 kostki rosołowe knorr, trochę wegety. Gotujemy. Ja robię jeszcze zaklepkę (w słoiku od przecieru mieszam łyżkę mąki z zimną wodą - nie może być grudek - i powoli dolewam do zupy)- Zamiast zaklepki można zrobić zasmażkę - do rozgrzanego na patelni tłuszczu dodajemy mąkę, przyrumieniamy i dodajemy do zupy, albo można nie robić już nic- tylko zupa będzie rzadsza. Można dolać mleka/ śmietany - jak ktoś lubi
Ja pod koniec gotowania do zupy sypię szczyptę cynamonu - taki domowy sekretny dodatek 
Dodajemy makaron/ ryż/ lane kluski/ grzanki - do wyboru do koloru xP i jemy xD
PS. Można też wsypać trochę cukru czy dodać inne dodatki ;-) zupa pomidorowa ma to do siebie że można z nią zrobić wszystko. Można się nią "bawić"
Do garnka wlewamy wodę i przecier pomidorowy, dodajemy 2 kostki rosołowe knorr, trochę wegety. Gotujemy. Ja robię jeszcze zaklepkę (w słoiku od przecieru mieszam łyżkę mąki z zimną wodą - nie może być grudek - i powoli dolewam do zupy)- Zamiast zaklepki można zrobić zasmażkę - do rozgrzanego na patelni tłuszczu dodajemy mąkę, przyrumieniamy i dodajemy do zupy, albo można nie robić już nic- tylko zupa będzie rzadsza. Można dolać mleka/ śmietany - jak ktoś lubi
Dodajemy makaron/ ryż/ lane kluski/ grzanki - do wyboru do koloru xP i jemy xD
PS. Można też wsypać trochę cukru czy dodać inne dodatki ;-) zupa pomidorowa ma to do siebie że można z nią zrobić wszystko. Można się nią "bawić"
Lincoln Burrows
Ryż do pomidorówki wymiata hehe
Jak się nie ma śmietany to też nieźle smakuje jak się dosypie śmietanki do kawy.
Jak się nie ma śmietany to też nieźle smakuje jak się dosypie śmietanki do kawy.
Michael Scofield
to pierwsze zdjecie mnie zszokowało
ja uwielbiam jesc, ale gotowac nie potrafie xD
na dodatek jestem wybredna^^ i dokładnie pilnuje czy ktos mi nie dorzuca do potraw jakis składników pochodzacych od badz, co gorsza, z zywych( a raczej kiedys zywych
) stworzen.
ostatnio jednak sie wysiliłam i zrobiłam takie cos, eksperyment mi sie co dziwne nawet udał a efekt byl pyszny xD
Lody bananowe:
Składniki: (porcja dla trzech osób)
# 3 banany
# 1 pomarańcza
# 2 jabłka
# mleko sojowe (niesłodzone i niesolone)
# 5 łyżek cukru
# 1 torebka cukru waniliowego
Sposób przyrządzania:
Owoce miksujemy z pięcioma łyżkami cukru, torebką cukru waniliowego i z mlekiem sojowym. Rozlewamy do miseczek lub salaterek. Wstawiamy do zamrażarki na około 4-5 godzin.
dla tych co maja podobne odchyły jak ja ;-)
ja uwielbiam jesc, ale gotowac nie potrafie xD
na dodatek jestem wybredna^^ i dokładnie pilnuje czy ktos mi nie dorzuca do potraw jakis składników pochodzacych od badz, co gorsza, z zywych( a raczej kiedys zywych
ostatnio jednak sie wysiliłam i zrobiłam takie cos, eksperyment mi sie co dziwne nawet udał a efekt byl pyszny xD
Lody bananowe:
Składniki: (porcja dla trzech osób)
# 3 banany
# 1 pomarańcza
# 2 jabłka
# mleko sojowe (niesłodzone i niesolone)
# 5 łyżek cukru
# 1 torebka cukru waniliowego
Sposób przyrządzania:
Owoce miksujemy z pięcioma łyżkami cukru, torebką cukru waniliowego i z mlekiem sojowym. Rozlewamy do miseczek lub salaterek. Wstawiamy do zamrażarki na około 4-5 godzin.
dla tych co maja podobne odchyły jak ja ;-)
T-Bag
mmmB... pisze:Lody bananowe:
Michael Scofield
mmm.. ..dobre musi być^^ i proste jak drutAglek pisze:herbatniki z budyniem
i pewnie by mi sie taka papka zrobiła, że szkoda gadać --'
taa.. ale ileż można xDXaneta pisze:zupki chińskie wymiatają xD
o żeż Ty.. a ja nie mam miksera --'B... pisze:Lody bananowe
do bani.
[ Dodano: 2008-04-20, 15:13 ]
hmm.. to ja Wam podam dwa przepisy - pierwszy to będzie drugi sposób jedzenia zupek chińskich xD dla tych, co mają dosyć jedzenia zwykłej zupy
Czyli tak - bierzemy zupkę chińską, koniecznie Diabolo Pomidoro Knorr'a! xD
nie gnieciemy makaronu tylko dzielimy go na pół, wkładamy do miski i zalewamy normalnie wodą. Czekamy tak z 6 minut, następnie odlewamy wodę tak, żeby zostało jej bardzo mało, tyle co kot napłakał na samym dnie
i w ten sposób mamy tak pikantne 'spaghetti', że aż nie da się oddychać xD
a drugi już poważny, prosty i dobry, czyli sałatka z tuńczykiem
Składniki:
1 puszka tuńczyka w kawałkach
szczypiorek
papryka czerwona
puszka kukurydzy
Kroimy co się da według własnego uznania, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, a na koniec wrzucamy łyżkę majonezu dla smaku.
Pychota!
Fernando Sucre
to teraz ja^^
Najlepsze co kiedykolwiek jadłem, w dobrej restauracji za sprzedaż bym se ustawił całe życie ale co tam^^
Składniki:
-Makaron (takie rurki około 5cm długósci ze sporą dziurką w środku, mocno pęczniejące xD, najlepiej kolorowe
)
-ser żółty (babuni itp.)
-ser pleśniowy (koniecznie radamer)
-mleko/śmietana choć lepiej z mlekiem
-olej, pesto, sól
-2 gary i 2 łyżki xD
Sposób przyrządzania:
Chlusnąc troche mleka do pierwszego garnka(a dokładniej to zależy od ilości osób^^ ale na 1 osobe to kolo 0,08l
Radamer w łape i tak tarką zetrzeć do tego garnka około 18 kg xD(a dokładniej to nie wiem tak poniżej 10 deko k^^)
Ser żółty też tarką potraktować i troszkę więcej zetrzeć niż radamera
Ustawić na porządny ogień (ale nie na maxa, zeby mleko nie uciekło^^) i mieszać co jakieś 30 sekund
Teraz do drugiego garnka walnąc wody i soli, zagotowac i polać trochę oleju, po czym walnąć do środka kluchy na 13-13 minut (jest na opakowaniu xD na miękkie)
Mieszać i czekać i jak już sie kluchy porobią to do tego czasu sos serowy powinien dawno sie stopic i nabrac konsystencji gęstszej (ale najlepiej zeby papki nie zrobic xD)
Kluchy polać olejem
Do kluchów 3 łyżeczki pesto (taikie pomidorowate cóś xD) i pomieszać
Kluchy walnąc na talerz i polać po kluchach sos i troche na bok polać
Sposób jedzenia:
Jak poczujecie ten zapach to juz sie nie będziecie w stanie opanować więc radze mieć widelec pod ręką bo łapki sobie poparzycie xD
To jest tak delicjowate że... łapki oblizywac^^ zrobie se za tydzien bo w zeszlym tygodniu jadlem
Dobre zarówno na obiad jak i na kolację xD
PS!!! Zanim zjadłem tą potrawę niecierpiałem pleśniaka więc jak ktoś nie lubi pleśniaka to się nie zrażać bo ja od samego zapachu dostaje ślinotoku jkak Tanira na widok Jamesa xD
A teraz coś na śniadanie (megaproste)xD
skladniki:(na jednego łepka)
- 3 pomidory
- pól dorodnej cebuli
- pieprz sól
- śmietana, kefir
Sposób przyrządzania
Pomidory umyć, i wszystkie pociąć na częsci (4 lub 8 w zależności od wielkości pomidora)
i wrzucić do miski(sporej)
Pociąć cebulę (jak ktoś za nią nie przepada to połowę połówki a jak ktoś lubi to nawet całą xD) i wrzucić do pomidorów
Posolić (ostro)
Polać śmietaaną (rzadka, około polowe opakowania) i kefirem (tak samo)
Pieprz i sól do ręki i nawalić tego sporo, mieszac mieszac i doprawiac wedle upodobań
Następnie przygotuj ser biały margarynę i trochę śmietany i wszystko rozrób( jeżeli ser miękki to nie trzeba rozrabiać) i ser (lub mieszankę serową) walnąć na posmarowaną masłem kromkę chleba
Wszystko wszamać i pozmywać naczynia, oraz koniecznie umyc żeby xD
Najlepsze co kiedykolwiek jadłem, w dobrej restauracji za sprzedaż bym se ustawił całe życie ale co tam^^
Składniki:
-Makaron (takie rurki około 5cm długósci ze sporą dziurką w środku, mocno pęczniejące xD, najlepiej kolorowe
-ser żółty (babuni itp.)
-ser pleśniowy (koniecznie radamer)
-mleko/śmietana choć lepiej z mlekiem
-olej, pesto, sól
-2 gary i 2 łyżki xD
Sposób przyrządzania:
Chlusnąc troche mleka do pierwszego garnka(a dokładniej to zależy od ilości osób^^ ale na 1 osobe to kolo 0,08l
Radamer w łape i tak tarką zetrzeć do tego garnka około 18 kg xD(a dokładniej to nie wiem tak poniżej 10 deko k^^)
Ser żółty też tarką potraktować i troszkę więcej zetrzeć niż radamera
Ustawić na porządny ogień (ale nie na maxa, zeby mleko nie uciekło^^) i mieszać co jakieś 30 sekund
Teraz do drugiego garnka walnąc wody i soli, zagotowac i polać trochę oleju, po czym walnąć do środka kluchy na 13-13 minut (jest na opakowaniu xD na miękkie)
Mieszać i czekać i jak już sie kluchy porobią to do tego czasu sos serowy powinien dawno sie stopic i nabrac konsystencji gęstszej (ale najlepiej zeby papki nie zrobic xD)
Kluchy polać olejem
Do kluchów 3 łyżeczki pesto (taikie pomidorowate cóś xD) i pomieszać
Kluchy walnąc na talerz i polać po kluchach sos i troche na bok polać
Sposób jedzenia:
Jak poczujecie ten zapach to juz sie nie będziecie w stanie opanować więc radze mieć widelec pod ręką bo łapki sobie poparzycie xD
To jest tak delicjowate że... łapki oblizywac^^ zrobie se za tydzien bo w zeszlym tygodniu jadlem
Dobre zarówno na obiad jak i na kolację xD
PS!!! Zanim zjadłem tą potrawę niecierpiałem pleśniaka więc jak ktoś nie lubi pleśniaka to się nie zrażać bo ja od samego zapachu dostaje ślinotoku jkak Tanira na widok Jamesa xD
A teraz coś na śniadanie (megaproste)xD
skladniki:(na jednego łepka)
- 3 pomidory
- pól dorodnej cebuli
- pieprz sól
- śmietana, kefir
Sposób przyrządzania
Pomidory umyć, i wszystkie pociąć na częsci (4 lub 8 w zależności od wielkości pomidora)
i wrzucić do miski(sporej)
Pociąć cebulę (jak ktoś za nią nie przepada to połowę połówki a jak ktoś lubi to nawet całą xD) i wrzucić do pomidorów
Posolić (ostro)
Polać śmietaaną (rzadka, około polowe opakowania) i kefirem (tak samo)
Pieprz i sól do ręki i nawalić tego sporo, mieszac mieszac i doprawiac wedle upodobań
Następnie przygotuj ser biały margarynę i trochę śmietany i wszystko rozrób( jeżeli ser miękki to nie trzeba rozrabiać) i ser (lub mieszankę serową) walnąć na posmarowaną masłem kromkę chleba
Wszystko wszamać i pozmywać naczynia, oraz koniecznie umyc żeby xD
Michael Scofield
Przepis na rogaliki francuskie które właśnie się robią xD